A kókuszpiramis.
3 ek kakaópor
rum aroma
baracklekvár
15 dkg Rama
50 dkg darált keksz
15 dkg porcukor
kókuszreszelék
Összekeverjük a hozzávalókat, majd a piramisformát megszórjuk kókuszreszelékkel, és belenyomkodjuk a kekszgolyókat. Kisütjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk.
Krémes..
A tésztához
25 dkg finomliszt
15 dkg Rama
1 tojássárgája
csipetnyi só
1 evőkanál tejföl
A krémhez
5 csomag (5x36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
1,35 liter víz, részben vagy egészben tej is lehet
30 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
8 tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a tojássárgával, a sóval meg a tejföllel összegyúrjuk és folpackba csomagolva kb.1 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Egy 20x32 cm -es, magas peremű tepsit, (például amiben a lasagne sül), sütőpapírral kibélelünk. A tésztát elfelezzük. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon pont akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen a tepsibe. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 8 perc alatt megsütjük. Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is. Fontos, hogy sütőpapíron süssük és ezzel együtt is mozgassuk, mert könnyen törik és csak a krém puhítja majd meg. Az egyik tésztalapot még melegen kb.6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, a kétféle cukorral ízesítjük. Szüntelenül keverve, a forrástól számított 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és azonnal a tűzről lehúzott forró krémbe keverjük. Itt nem kell figyelni arra, hogy a hab ne törjön, sokkal fontosabb, hogy a forró krémben a hab megfőjön. Az egyik tésztalapot a tepsibe tesszük, a forró krémet egyenletesen rásimítjuk. A kis tésztatetőket ráillesztjük, egy kicsit bele is nyomkodjuk és hűlni, dermedni hagyjuk. Tálaláskor a krémest a felszeletelt tésztatetők mentén haladva, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és porcukorral meghintjük.
Somlói galuska.=)
30 dkg világos piskótatészta
30 dkg sötét piskótatészta
1 l tej
15 dkg liszt
15 dkg cukor
2 dkg zselatin
8 tojássárgája
8 tojásfehérje
20 dkg cukor
A tejből, lisztből, tojássárgából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzök. A fehérjéből cukorral kemény habot verek, és a sárga krém alá keverem. A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatom. Cukoroldat: fél kg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja. A cukrot felfőzöm a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, fél dl rum. Kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz. A csokit a vízzel felfőzöm, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. Mély tálba teszem a világos piskóta felét, bőven meglocsolom a cukoroldattal és rákenem a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórom kakaóporral, majd hűtőben tárolom. Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszek a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálalom.
Elkészítés
A cukor felét keverd a meglangyosított tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd öntsd bele a búzadarát. Keverd el, hogy ne legyen csomós.
A mazsolát áztasd meleg vízbe, de rumba is teheted, ha nem gyerekeknek készíted. A tojások sárgáit keverd ki a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt, keverd hozzá a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd bele az egész masszát, és állandóan kevergetve süsd meg. Ez kicsit lassan megy, és sokáig folyós maradhat. Akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.
Elkészítés
A hámozott, kockára vágott barackot locsold meg citromlével, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Add hozzá a cukrot, a fűszereket, és kapard bele a vaníliát. Rövid ideig főzd a barackokat. A tejföllel és a liszttel habard be, majd a végén add hozzá a tejszínt is. Hidegen tálald.:))